Bazen in brezpleničarstvo: Plenice Da? Ne?

 

17795730_1806472186283168_6116506558250162321_n

 

Prišepnila Vam bom novo veliko zanimivost, našega življenja brez plenic v bazenih. Na zadnji delavnici v Kranju sem jo tudi prvič predstavila.

Živeli smo življenje brez plenic, a prišel je poletni čas in z njim tudi kopanje v bazenih, v morju.  Hm..Kako pa sedaj?

Niti nisem pomislila, da bo s tem prišel zame tudi nov izziv, učenje nove lekcije brezpleničarstva in medsebojnega zaupanja. Kako bomo delovali v bazenu sem pomislila, bomo bili s plavalnimi plenicami, kopalkami, brez??

A to sem le za hip pomislila in verjela kot vedno, da bom v situaciji dobila razkrito pot. Le poslušati moram sebe, in svoja dva otroka. Ter zaupati… In tudi tokrat se mi je ta pot obrestovala, dobila sem, kot vedno, odgovor na dlani.

Vse opcije sem imela pripravljene. Plavalne plenice s seboj in oblekla jima kopalke.

Pred bazenom sem jima pričela razlagati, da za v vodo pa bomo oblekli kopalno pleničko, da ne bo kaj polulano ali pokakano.

Oba sta me pogledala šokirano. Pleničko??! Ni govora! (Še vedno sem mislila v nadaljevanju, da ju prepričam..)

Saj jima jo v resnici res nisem želela nadeti, a mi je higiena na prvem mestu in ne bi si dovolila, da bi v bazenu puščala svoje izločanje.

No ko sem bila neuspešna pri oblačenju plenice… Saj veste kako to gre, pričel se je jok, upiranje, malo pregovarjanja… Takrat sem se Ustavila… “STOP!” Sta mi rekla otroka že ko sta me pogledala. Ustavi se, sem si rekla sama. In ustavila sem se, takoj.

 

poletje1

 

Pogledala sem ju in dejala. “Fanta, zaupam Vama. Imata lahko kopalke, ampak ko vaju lulat, mi prosim povejta, da gremo na stranišče.” (Rahlo se mi je od malega dvoma res zatresel glas, a sem ga spustila stran, ko sem ju pogledala in začutila, da je to zares dogovorjeno.)

Gledala sta me s pogledom: “Ja, mami kako pa drugače?!” V tistem trenutku me je stisnilo. Zakaj sem delala dramo s plenicami, jih prepričevala v nasprotno, ko pa je to bilo za nas samoumevno. Obisk stranišča, normalno da.

Ampak saj veste, novo okolje, voda, ko nas še prej na stranišče, lahko bi prišlo do nekontroliranja… A sem zaupala. Tudi tokrat…

Vas zanima kako je bilo naprej?

Točno tako kot sta mi dala vedeti otroka.

VEDNO in takoj ko sta začutila, da ju lulat, sta me poklicala in smo odšli iz vode ter obiskali stranišče.

In do danes, še VEDNO počnemo. Otrok, ki ni navajen izločati v plenice, tega ne bo naredil niti v vodi, niti nikjer.

Hvala, ker nas učita kako je prav. Hvala, ker spoštujeta delovanje svojega lastnega telesa in okolja.

Tudi vsi mi bi morali tako. Vedno. Pri sebi začeti.

Toplo Vabljeni na mojo pot učenja brezpleničarstva. Otroci vam bodo hvaležni…

 

___________________________________________________________________________

Sem Ana Božič Biseri Sreče, avtorica Priročnik za starše, Od rojstva brez plenic. Mamica dveh otrok, ki sta živela življenje brez plenic. Si želiš, tudi ti odkriti to mogočnost?

Klik na slikico in postani tudi ti ena izmed tisočih mamic, ki so skupaj z mano potrdile to mogočnost.  Otroci Vam bodo hvaležni za to.  

obišči delavnice po Sloveniji – online delavnice – svetovanja

Klik – klik na slikico do priročnika za odvajanje od plenic, Trgovina BISERI SREČE—>