Evolucija drekca

“To, da sva jo začela dajati na kahlico, je bila ena boljših odločitev (no, v resnici nama je hčerka pokazala, da to želi), ker se ta celotna “komunikacija” preslikava tudi na druga področa. Enostavno sva bistveno bolj pozorna nanjo.

EVOLUCIJA DREKCA
Ker se vas ogromno nosečk sprašuje, kako je s kakcem ali smrdijo plenice, kaj sploh pričakovati? Vam napišem kako to izgleda, meseci so samo informativno, tako je bilo pri nas, vsak otrok pa je drugačen.

0. ZAČETEK ŠTETJA – MEKONIJ
z njim smo opravili v porodnišnici, je pa črn in lepljiv. takrat je imela za enkratno uporabo in mnogo staršev se odloči, da to fazo zaključijo in potem na pralne, ker se težje opere.

1. izključno dojen 0-3m – MEDENI TEDNI
v tej fazi izgleda kakec kot nekakšna prežganka (juha), tekoče, plavajo taki mali koščki kot kaj sesirjenega. ponavadi pridejo v obliki eksplozij in to je tisti slavni kakec čez cel hrbet (v plenicah za enkratno, v pralnih tega praktično ni). ta kakec ne smrdi, lahko jih imate v kopalnici, tudi urin praktično nima vonja. če odmislimo eksplozije, so to takšni medeni tedni za “perice”, pokakano vržeš v škaf/vrečo in potem direktno v stroj, spere se vse, sonce pobeli flekce, življenje je enostavno.

2. izključno dojen 3-6m – KOLONIZACIJA
potem se tam nekje pri treh mesecih začnejo slinit in vsa žlahta vam začne napovedovati zobke (tudi meni, pa pri 11m še nismo dočakali prvega), sočasno nekje ugotovijo, da imajo roke in da je fino dati roke v usta, pa potem prijemati igrače in jih dajati v usta. s tem pravzaprav začnejo v svoje črevesje naseljevati vse možno, in kakec se v roku nekaj tednov iz prežganke spremeni v golaž, postane gostejši, temnejši (iz rumene v bolj rjavkasto) in vonj tudi niso več ravno kamilice. ampak še vedno je to dokaj enostavna faza, lahko gre direktno v škaf/vrečo in potem vse v stroj.

3. prva gosta hrana 7-9m – OMG
jaz sem ji uvajala po BLW, gre malo bolj počasi, pač z otrokovim tempom in ne z obrokom 150g. zdaj v svoje telesce dobijo nekaj čisto novega in črevesje se mora tudi na to prilagoditi. ta prehodna faza, ko se še precej dojijo pa vseeno kaj gostega že zaide v njihov želodček je – 🤢 tisti golaž iz prejšnje faze se še malenkost zgosti, poleg pa pridejo še koščki neprebavljene hrane, brokoli… po svoje je zanimivo, ker tako vidiš, kaj je dejansko pojedel, po drugi strani bi najraje vse skupaj vrgel stran (ker vaš pralni stroj ne mara koščkov brokolija). če ste kdaj razmišljali o nakupu linerjev – zdaj je pravi čas, za naslednjih nekaj tednov bodo vaš najljubši izdelek. pa mogoče še robčki za enkratno, pa toaletni papir… (to je tudi čas, ko se začnejo plazit, in ni boljše zabave kot pobeg med previjanjem. halo, kdo bi pa ležal na hrbtu, če lahko dirkaš po kuhinji.)

4. ko dojenje pade na drugo mesto – KLOBASICE
potem ko jih gosta hrana zanima veliko bolj kot dojenje in njihovo črevesje že cveti kot spomladanski travnik, posveti luč na koncu tunela in se začne obdobje klobasic. to je spet krasen čas, ko pač streseš potičko v wc in plenico vržeš v vedro in nato v stroj. če dovolj hitro ugotoviš, da je kakal in previješ preden se usede, je tudi z umivanjem minimalno dela. klobasice znajo tudi smrdeti, barvo spreminjajo od črne (borovnice), prek zelene (špinača), roza (pesa), do klasičnega odtenka rjave. ampak s temi ni več dela, potegneš vodo in čao!


Razen tiste prehodne faze (ampak do tja imate že 6m izkušenj s pralnimi , se ni ničesar bati in pralne plenice so super enostavne. Če imate voljo raziščite t.i. brezpleničarstvo ali elimination communication, tudi če se vam zdi, da to pa res ni za vas. Mi smo pri 3 tednih začeli s kahlico in sicer samo za kakce, ker za kaj več jaz nisem imela volje. Hitro se je navadila, potem se ji je še prebava uredila na eno kakanje zjutraj in par mesecev je bilo izi, potem z uvajanjem je bil tudi na tem področju malo kaos in presenečenja so se vrstila (linerji!!!), ampak potem se je spet uredilo, pa tudi naučila se je “povedat”, da jo kakat in jo takrat damo na kahlico.
Tako, upam, da bo komu koristilo. Pralne plenice so zakon, kakec pa ni noben bavbav 🤭” mamica Neža.

__________________________________________________________

Kahljico lahko naročite tudi v naši Trgovini brezpleničarjev:

Klik – klik na slikico Trgovina BISERI SREČE—>