Kdaj odvajati otroke od plenic?

21314496_1877529612510758_891751473760673471_n

Velikokrat sem na delavnicah dobila vprašanje, kdaj je ta pravi čas, ko naj pri svojem otroku začnem z odvajanjem od plenic?

Pravi čas je TUKAJ in SEDAJ.

Ko poznate vsebino odvajanja, ko razumete delovanje otroka in spoznate njegov ritem izločanja.

Takrat ko dobite MOČ in imate OPORO, takrat je pravi čas.

Odvajanja od plenic nikakor ne morem opredeljevati s starostjo. No ja, danes ni več niti malo “čudno” če bi izgovorila, da kar od rojstva poskusite in Vam bo otrok za to najbolj hvaležen.

Jaz sem drugega otroka začutila ob rojstvu, da je sposoben življenja brez plenic. Zaupala sem mu, mu sledila in se iz trenutka v trenutek učila.

Prvi je bil star 14. mesecev, ko sem si upala mu jo odstraniti. In v obeh primerih mi je bilo prav.

Ni mi bilo prehitro, niti ne prepozno.

Vendar sem ugotovila v vsem tem času svetovanja in preučevanja v praksi da je lažje, če začnete prej.

Namreč v prvem letu starosti imajo otroci še najbolj razviti čut za reguliranje svojega lastnega izločanja. Potem z dolgotrajnim povijanjem v plenice ta čut zamre.

A verjamem v to, da ni vsaka mamica pripravljena,  da bi odvajala od rojstva, da ne čuti te potrebe se ne poistoveti takoj z vsebino… In verjamem, da nima vsaka mamica podpornih okoliščin, da bi to lahko tudi izvedla.

Ne v smislu materijalnosti, saj za brezpleničarstvo ne potrebuješ nobenih dodatnih pripomočkov, drugega kot znanja. Kvečjemu ko potegnemo črto, ogromno prihranimo tudi pri denarju, okolju in zdravju.

POT K SEBI.

Potrebna pa je POT… K SEBI, energijska povezanost z otrokom, UMIRJENOST. Vse to si lahko v času izvajanja koncepta z otrokom izjemno izoblikujeta in postopoma tudi vzpostavita.

STAROST ODVAJANJA

Tako se za  odvajanje od plenic mamice odločijo v različni starosti.

Od rojstva dalje pa vse do drugega, tretjega in tudi… četrtega leta.

In tudi tukaj dodajam.

Kadarkoli se za to odločite je prav da veste kako, da poznate vsebino in osnovne trike, predvsem pa da znate prisluhniti otroku in slediti njegovi komunikaciji. Lažje je, prej steče proces in sodelovanje s strani otroka.

Ker če osnove ne poznamo reagiramo podzavestno, morda sprašujemo napačno:

“Zakaj si se polulal, moraš mi povedati kdaj boš lulal?!” Kar pa seveda ne moremo pričakovati od otroka, da bo zazanal in nam povedal, če njegovo telo dela le – to avtomatično. Navadili smo ga – in odvajanje včasih zato ne steče v trenutku. Steče pa in potrebno je, da razumemo in damo čas vsakemu trenutku.

Seveda, dlje kot otroci nosijo plenice, težje jih je naučiti, “natrenirati sfinktre” oziroma mišice zapiralke, da opravljajo svojo nalogo. Otroci so namreč v plenice od rojstva navajani lulanja malo pa po malo in zato potrebujejo veliko veliko več časa, da se komunikacija ponovno vzpostavi.

INTIMA

Poleg tega nastopi tu obramba pred vdorom v INTIMO.  Starejši kot so otroci, bolj se odmikajo, saj čutijo, da posegate v njegovo intimo. Vi Občutite to kot posledico nesodelovanja. Npr. potrebnega nenehnega kakanja v plenice v visoki starosti, bežanje, skrivanje ob času izločanja…

23130741_10214025045529102_5253810279942929640_nPo treh letih informiranja mogočnosti življenja brez plenic, sem lahko danes samo Hvaležna.

Hvaležena za tolikšen posluh in uspeh mamic, ki sledite otrokom, jih poslušate, se trudite, se zanimate za brezpleničarstvo. Predvsem pa to, da Vam je mar kako postopati v katerikoli otrokovi starosti.

Ni bistvo da živite jutri brez plenic… Bistvo je, da otroka razumete in mu  omogočite čim več trenutkov, brez povite ritke.  Saj oni so sposobni veliko več kot si vi sami lahko predstvaljate.

Ana Božič Biseri Sreče

Svetovalka in specialistka za odvajanje od plenic

Dobrodošli, da se pridružite v Naši brezplačni podporni skupini ODVAJANJE OD PLENIC – Nežna Komunikacija Izločanja, kjer se skupaj z mamicami spodbujamo k uspehu suhe ritke!

KLIK KLIK: TUKAJ

Se vidimo na delavnicah po Sloveniji in toplo dobrodošli!

MARIBOR

LJUBLJANA

KOPER

ONLINE

Prijavite se lahko tukaj:

Delavnice v ŽIVO

 

 


 

Sem Ana Božič Biseri Sreče, avtorica Priročnik za starše, Od rojstva brez plenic. Mamica dveh otrok, ki sta živela življenje brez plenic. Si želiš, tudi ti odkriti to mogočnost?

Klik na slikico in postani tudi ti ena izmed tisočih mamic, ki so skupaj z mano potrdile to mogočnost.  Otroci Vam bodo hvaležni za to.

obišči delavnice po Sloveniji – online delavnice – svetovanja

Še nimaš priročnika? Klik – klik na slikico ——>

oglas knjigica