Lulanje obvladamo, kakamo pa še vedno v plenico…

Veliko staršev se obrne name za svetovanje s težavo kakanja pri svojem otroku. V višji otrokovi starosti. In teh primerov moram reči, zares ni malo. “Lulanje obvladamo, ampak kakamo pa še vedno v plenico… Kaj narediti?”

Ponavadi se starost otrok, tovrstnih težav, giblje od 2 let pa vse do treh in pol tudi do okoli četrtega leta.
Drage mamice, prisluhnite, če imate pri Vašem malčku takšno situacijo.
Odvajanje od plenic je zelo zahteven in občutljiv proces, v katerem je zelo pomembna naša umirjenost in način pristopa, ki ga bomo izbrali.

Ker Nežna komunikacija izločanja ni bila vzpostavljena v zgodnji starosti otroka, moramo biti kasneje zelo previdni, da ne bi s svojimi vztrajnimi vzpodbudami otroku, prej škodili kot pa koristili. Otrok lahko v sebi začuti odpor in se čustveno zapre.

Predstavljajte si, da vas nekdo konstantno sprašuje: “Boš lulal? Greva lulat? Te kakat? Greva kakat? Ne smeš se pokakati? Kako si se lahko pokakal?…”
Omenila sem vprašanja v milejšem tonu od tistih, ki jih v vsakdanjiku slišim še vedno prepogosto.
Otrok ob toliko kratnem spraševanju lahko začuti Vaš pritisk in pritisk okolice, da mora nekaj narediti, čuti vaše neizpopolnjeno pričakovanje, pa v resnici ne ve, kaj želite od njega in ga sprašujete.
Saj je vendar to navajen početi v plenico vse od svojega rojstva, 24h na dan, domala 3 leta…
Dejanskega procesa izločanja v telesu otroku nikoli zares ni bilo potrebno ozavestiti oz. nič dlje od tega,  saj je imel plenice, ki zagotavljajo največjo suhost.
Njegova sposobnost za reguliranje izločanje pa je lahko mirno počivala saj ni bilo potrebe, da bi bila vzpodbujena in vzpostavljena.

cropped-Screen-Shot-2015-02-23-at-10.23.56.png
Kako pa zares nastopiti, če otrok še vedno želi izločati blato v plenico?
Sprejmite njegovo željo, sledite njegovim občutkom in zaupajte mu.
Otrok potrebuje čas, da zaupa sebi in Vam, ki posegate v njegovo intimo. Tako se postopoma uči popolnoma sprostiti na kahljici in školjki – do te mere, da opravi poleg tudi potrebo kakanja.
Svetujem, da ta del njegove intime spoštujete in mu mirno sledite. Brez velikih vprašanj.
Če zahteva pleničko za kakanje, mu jo mirno ponudite. Brez komentarjev.
Če želi to opraviti stoje, leže, se kam skrije, ga vmesno ne prekinjajte, pustite ga samega.
Naj začuti vaše sprejemanje in ne nejevolje, ter razočaranja, ampak le oporo in razumevanje.
Verjemite, s takšnim načinom bodo rezultati učinkovitejši, prijetnejši za Vas in za vašega otroka.
Seveda, naj se proces ne podaljšuje v nedeogled in medtem mi le mirno čakamo, kdaj se bo zgodilo. Ko začutite, da je po določenem času varnost dovolj okreplejena, in s tem tudi Vaša Moč podpore, ponovno poskusite vzpodbuditi otroka za kakanje na školjki ali kahljici. ČE je otrok v višji starosti, ne potrebujete navajati na kahljico in je primernejša uporaba stranišča, brez nastavka. S tem otroku ponudimo primernejši položaj, saj se ritka lepo pogrezne v školjko. (Zopet dobimo obliko lunice – ki jo prakticiramo pri brezpleničarjih od rojstva dalje.)
Otroku se sfinktri lažje odprejo in ima tako blato lažji izhod iz telesa.
Poleg pa seveda ne pozabite na obilo sočutja, razumevanja in telesne bližine.Srečno!
________________________________________________________
Ker je vsak otrok in primer specifičen, imam za tovrstne težave pri kakanju za višje starosti otrok poglobljeno obravnavo na osebnih svetovanjih. Zelo težko je svetovati povsem na splošno. Tako gremo skupaj skozi proces in skozi njega ugotovim, kje se blokada in energetski zastoj pri otroku nahaja. Šele nato izberem in svetujem, kakšna postopnost in metode so primerne za Vašega otroka.
https://www.brezplenic.si/sl/izdelek/svetovanje/
____________________________________________________
Ana Božič Biseri Sreče,
 specialistka za odvajanje od plenic
in Energijsko Komunikacijo v Družini

 Sem Ana Božič Biseri Sreče, avtorica Priročnik za starše, Od rojstva brez plenic. Mamica dveh otrok, ki sta živela življenje brez plenic. Si želiš, tudi ti odkriti to mogočnost?

Klik na slikico in postani tudi ti ena izmed tisočih mamic, ki so skupaj z mano potrdile to mogočnost.  Otroci Vam bodo hvaležni za to.  

obišči delavnice po Sloveniji – online delavnice – svetovanja

Klik – klik na slikico ——>