Odzivi bralcev

NOVO! Darilo za mamice!
Priročnik za starše, Od rojstva brez plenico-prirocniku

Prve misli bralcev, ki so priročnik za starše, Od rojstva brez plenic prebrali:

  • Zeeelo lepa knjiga!
  • Čudovito oblikovana,
  • zelo berljiva,
  • priročna,
  • navdihujoča,
  • poučna,
  • revolucionarna,
  • vsebinsko neverjetna,
  • vredna razmisleka…
  • Prav ta priročnik  bi morala imeti in prebrati vsaka mamica!

Si želite, da bi bil tudi vaš otrok brez plenic?

“Zakaj pa ne? Sem bla velik optimist, da bom sedaj v 2. to metodo lahko preizkusla….do sedaj se ni uspelo, z 2-mi je težko, sedaj uspešno odvajamo se ne 2 – letnika, 4m pupica bo se malo počakala, bi pa rada poskusila…. Sem sedaj zelo uspešna pri fantku, ki bo avgusta dopolnil 2leti… V 14 dneh ima plenico le za ven (zunaj lula če je kje školjka – v travi se ne zeli) & za spat, sicer je že ves čas brez plenic….

Vsakič sam pove ko gre kakat ali lulat, poskusila sva že pri 9m a nam zaradi slabega vremena (poletja, ki ni bilo poletje) ni uspelo, potem pa je šel v vrtec in ves čas bolezni, tako da spet ni slo. Sedaj pa smo v 14 dneh povsem suhi. Zelo sem vesela.

Bogi dojenčki ….

Se mi prav smilijo v teh plenicah, če zna mamica razumet kdaj otroka kakat in lulat, pac ne rabi bit v plenicah, ima cisto ritko in uživa v spodnjih hlačkah kot mi…Ženske že dobro vemo kako je zoprno nosit vložke, predvsem poleti, dojenčki majo pa non stop to plastiko na sebi….

Noč in dan….to ni modna muha, to je “znati prisluhniti dojenčku….

Kdaj bi kakal ali lulal, če bi znal bi že povedal, tako pac pokaze z obrazom…

Meni je to super zadeva, ki še bolj poveže mamico in dojenčka, ni pa ravno enostavno za mamico…Se strinjam..Se moraš bolj potrudit, bolj opazovat dojenčka in znati prepoznavat njegovo potrebo po odvajanju.”

mamica Ines


Prispevek vzgojiteljice

»Z brezpleničarstvom sem se prvič seznanila ob vstopu Aneja v
vrtec. Sem oseba, ki prisluhne novim stvarem in rada sodeluje, če
je le možno. Na začetku je trajalo, da naju je otrok sprejel in da sva
prepoznali njegove odzive, kadar mora na stranišče.

Me je pa metoda zelo pritegnila, saj sem imela doma enako starega
otroka in ravno takrat sem se tudi sama odločala, da bi ga počasi
začela odvajati od plenic. Izkušnje z Anejem in njegovimi starši so
mi prišle prav.

Naj povem, da smo brez plenic. Odkar delam v vrtcu, še nisem
imela podobnega primera in opažam, da starši zelo malo vedo o
brezpleničarstvu. Kar je škoda, saj je res dobra metoda, a zahteva
čas in sodelovanje z otrokom, saj se moraš vanj res poglobiti in ga
dobro poznati, da prepoznaš njegove signale za odvajanje.«

Biseri sreče


Lektorica priročnika za starše

Knjigo Od rojstva brez plenic sem imela priložnost brati z dveh zornih kotov. Najprej z jezikovnega, kot lektorica, kar mi je bilo res v veselje – a ne samo zaradi nove in posebne tematike, ampak predvsem zato, ker sem že ob prvem srečanju z Ano začutila, kako srčna ženska je. In prav takšna je tudi njena knjiga.

Sočasno pa sem knjigo brala tudi kot mama in ženska, kljub temu da sta moja otroka plenice že prerasla in koncepta ne moremo več izvajati.

Dotaknilo se me je dejstvo, da v otrokovem najzgodnejšem obdobju »preslišimo« njegova hotenja – v dobronamernem prepričanju, da otrok sam še ne zna uravnavati izločanja in da so takšne ali drugačne plenice pač edina možnost.

Pa očitno niso. Knjigo prav zato iskreno priporočam vsem staršem, ki želijo svojemu dojenčku ali malčku prisluhniti in ga »osvoboditi«.

Doslej se je to zdelo nemogoče, Ana pa nam korak za korakom prikaže, da lahko otroka odvadimo plenic kadarkoli, celo takoj po rojstvu.

Knjiga ni samo priročnik, je preplet Anine materinske ljubezni in pripravljenosti prisluhniti svojemu otroku, ki ji je na subtilen način nekaj sporočal, neomajnosti, da sledi tej poti in svoje izkušnje deli z drugimi, ter poguma, da svet spreminja od znotraj navzven.

Upam, da bo brezpleničarstvo pri nas zaživelo čim prej … in korak v to smer je prav gotovo Anina knjiga in njeni dragoceni nasveti za starše.

Tudi sama sem neizmerno hvaležna, ker sem uspela tako globoko začutiti svojo hčerko, da vem, kdaj mi sporoča, da jo tišči tja nekam nad lijak;) Priročnik bom z veseljem prebrala, ker me zanimajo vase izkušnje na tem področju. Seveda ga bom pa z veseljem priporočala tudi naprej.

Nives Mahne Čehovin

Biseri sreče


Mamica enoletnega sončka:

“Že cel dan lulava po tleh. Ko mu dam dol plenico, pa v položaj lunice lulamo kot “nori”. Sicer pa knjige še nisem prebrala do konca. Jo bom še danes. Mislim, da bo moj sonček kmalu pokapiral..

Ga že dlje časa opazujem, kako mu gre plenica na živce. Pa dostikrat je jokal, ko se je zbudil. Danes ni, ker sem mu takoj odstranila plenico in je lulal naokoli. Vesela sem, da sem vas odkrila. Sicer škoda, ker ne prej… :) Lahko noč in Hvala….”

Biseri sreče


Pozdravljeni, hvala za poslano knjigo, se že učimo :). Princip sem poskusila pri starejšem sinu (sedaj star tri leta) in z branjem vaše knjige znova ugotavljam, da sva bila na pravi poti, a je bila ta precej vijugasta.

Začela sva okrog devetega meseca. Komunikacija med nama je bila super, a se je zgubila nekje z mojim odhodom v službo oz. njegovim odhodom v varstvo k babicam, v vrtec, kjer ni bil vedno “slišan”. Tako se je vse precej zavleklo…

Sedaj imam doma 6 tedensko hči in bom poskusila preslišati izjave drugih v smislu “to se ne da”, “pri prvem otroku bi mogoče šlo, sedaj pa ti ne bo uspelo”…in poslušala le svojo hči.

Vaša zgodba je dober zgled, da se vse da, če se hoče. Tako da hvala še enkrat za odzivnost in za potrditev, da otroci povejo s svojimi gibi in oddajanjem zvokov veliko več kot se nam zdi in da jih lahko razumemo, le “slišati” jih moramo. Zdaj pa naprej brat, preden se štručka zbudi :) Lep pozdrav z Gorenjske.

Biseri sreče


Že dolgo nisem tako na mah prebrala knjige, kot pravkar natisnjen priročnik za starše Od rojstva brez plenic Ane Božič. Čeprav sem o konceptu brez plenic brala že, ko sem imela še dojenčico, sem šele sedaj dojela bistvo.

Biseri sreče


Draga Ana, pozdravljena.

Danes mi je poštar prinesel naročeno knjigico OD ROJSTVA BREZ PLENIC, nekaj ur po tistem, ko sem prebrala vaš mail. Sprva sem knjigo samo prelistala, potem pa sem jo kar prebrala.

Knjiga je odličen priročnik za starše. Zunanji izgled je preprost in prikupen, vsebina pa je “revolucionarna”.

Z njo bi se morale seznaniti bodoče matere že v času nosečnosti zato, da bi bile pravočasno seznanjene z vašimi dobrimi izkušnjami in jih, po rojstvu otroka, tudi izvajale.

Rešilna bilka je pa tudi, ko se problemi porajajo in vprašanja odpirajo.

Knjigo sem naročila z namenom, da jo poklonim mamici, ki je rodila pred 14. dnevi 3. hčerkico. Priložila bom še 10 pralnih plenic, hlačke za pričvrstitev in kremo. Moja sinova, ki sta rojena v letu 1975 in 1978, sem povijala v 2 pralni plenici in gazo, kar sem pričvrstila z bombažnim pasom. Imela sem 60 plenic, 10 gazic, nekaj pasov, jih prala v pralnem stroju, stresla in vsako obesila z robovi ob strani, da so se posušile, nakar sem jih ročno zložila.

Presenečena sem, kako je moda “melni” plenic hitro osvojila Slovenijo. Zgrožena pa sem bila, ko mi je čistilka okolja povedala, kako izgleda umetna plenica, odvržena v naravo: napita z vodo tehta več kilogramov in smrdeča.

Zato se mi zdi vaš celostni napotek, glede odločitve in ravnanja pri navajanju otroka na naravno lulanje in kakanje, zelo dobrodošel.

Je prijazen do otroka in skupnega okolja, rezultati pa so v ponos sleherni zavedni mamici in očku. Moje iskrene čestitke, draga Ana! Na pravi poti ste, pogumno nadaljujte!

S prijaznimi pozdravi, Ivana.

Biseri sreče


Z največjim veseljem bom prebrala priročnik, ki ga je napisala moja sošolka.
Ani vesela sem zate, si moj navdih…

Želim ti se naprej uspešno poslovno pot!

Biseri sreče


Tako čudovita knjiga je in tako zelo mi je žal, da je ni bilo, ko sem bila jaz noseča ali vsaj, ko je bila moja deklica dojenček.

Morda bi bil marsikateri jok smeh, morda ne bi tako trpela zaradi krčkov in vsekakor bi bila jaz mamica, ki bi veliko bolj verjela vase.

Res ste naredili izjemno delo, izdali knjigo, ki še zdaleč ne govori le o plenicah (kot sem sama žal razumela koncept brez plenic pred branjem te knjige, čeprav so predavateljice vedno poudarjale, da gre za komunikacijo.

A jaz do vaše knjige tega nisem znala sprejeti, razumeti.)

Upam, da bo čim več mamic začutilo isto, da bo knjiga prevedena v druge jezike in da bo svet končno postal drugačen. Hvala vam še enkrat.

Biseri sreče


Draga Ana,

Ne morem se Ti dovolj zahvaliti za tole “odprtje oči” na vseh področjih življenja. .
Solze sreče sem prelivala ves čas branja priročnika.
To je, ko veš da vse to že veš, a se je potisnilo v pozabo. Zanemarilo. Ko spet spregledaš.
Hvala vesolju, da Te mi je pripeljalo “mimo”.

Tretja noč. Že druga je bila suha.
Tudi popoldne sva uspela.
7 dobrih mesecev imava; no, jaz 42 let ….
Moja prvorojenka pa 22 ….
Vnučka bom “navajala” brezplaničarstva februarja.

Z veseljem bi ostala v stiku s tabo in tvojo energijo.

Hvala, ker si. <3

Biseri sreče


Zdravo,

prav moram napisati sporočilo sem si rekla. Včeraj sem prejala knjigico, hvala.
Sem jo takoj prebrala in danes sva z mojo 1 mesec staro punčko že sprobali to metodo.
Naj povem, da sva bili od 8 zjutraj do 12 čisto brez nesreče. Vse sva naredili nad umivalnikom. Tudi kakca :). Sem res super zadovoljna, da sem lahko prebrala knjigico in jo z veseljem priporocam naprej.

Hvala se enkrat in vse lepo…

Sem vesela, da sem naletela na vaš priročnik, z veseljem ga bom prebrala in upam da nama z mojo punčko uspe.

Biseri sreče


Hej…knjigo danes prejela in prebrala…noro in čudovito razodetje…

Da smo ljudje lahko tako zanimiva bitja…Tehniko poznali že toliko let nazaj, a smo jo opustili in sprejeli plenice in zdaj se to ponovno učimo..

Svojih otrok še nimam ampak sem spoznala veliko izzivov z otroci, saj sem že tretjič teta in sem velikokrat nanje pazila ter opazovala njihove kretnje. Me je bilo vedno strah…Kaj če ne bom opazila pravočasno njihovih kretenj, da so lačni ali da jih kaj boli kot njihove mame in sem se bala prihodnosti ter tega, kako bom mama in kdaj bom pripravljena sprejeti tako odgovornost.

Biseri sreče


Pa vendar sem si želela spoznati vse o taki mogočni vlogi.

Od zdrave prehrane do vzgoje in sedaj me je zanimalo nadvse, kako je mogoče lulati in kakati v wc že od rojstva…Saj me je veliko ljudi prepričevalo, da to ni mogoče.

Po koncu te knjige sem uvidela, da si nekoč tudi jaz želim tako.

Biseri sreče


Pozdravljena Ana,

Sem Maja, nosečka v zadnjem mesecu, v res velikem pričakovanju bitja, ki veselo brca v mojem trebuščku.
Presenecena sem vaso knjigo odkrila v nasi mali knjižnici in ker me je ze sam naslov pritegnil, sem si jo takoj izposodila.
Povedati moram, da me je popolnoma navdušila, vaše izkusnje, delo in trud v ljubezni do vaših otrok.

In na koncu tak rezultat! Neverjetno! Nikoli nisem mislila, da je kaj takega mogoče, saj je plenica res nekaj normalnega, brez česar dojenček ni dojenček.
Obcudujem vas in želim si, da bi bila tudi sama dovolj pogumna in vztrajna, da bi se držala koncepta. Bomo videli, kako bo v praksi.
Veliko knjig sem že prebrala, saj sem si res vzela čas, ampak sem najbolj navdušena ravno nad vašo.

Obicajno mozu sama na glas preberem ven iz knjige, tisto kar se mi zdi da je pomembno da sliši. Tokrat sem mu rekla: “Za to knjigo si zelim, da bi jo tudi sam celo prebral.” In se je strinjal, tako da čez vikend jo dobi v sposojo :)) Ko sem mu govorila o posameznih poglavjih je imel namreč veliko vprašanj (dvomov), tako da mislim da bova imela še veliko debate na ta račun.

Najlepša hvala za delitev vaših spoznanj in koncepta tudi z ostalimi.
Lepo pozdravljeni, Maja

Biseri sreče


Imam 9 mesečnega fantka (poleg še dveh punc), ki pridno lula in kaka nad lijak, počasi prepoznavam njegove znake, občasno ima tudi suho pleničko….

Previjanje je prava borba saj on že ve da pleničke ni dobro imeti na sebi in mi na tleh zbeži izpod rok :).
Razmišljam tudi o uporabi pralnih pleničk, pri drugi hčerkici sem jih kombinirano uporabljala – pralne in za enkratno in se je z BISERI SREČE hitro odvadila pleničk, sicer s pomočjo kahlice.

Knjigo bi z veseljem rada prebrala. …
Z malim lulava in kakava nad lijakom pred ogledalom, vsak dan imam občutek da prepoznam več njegovih znakov…samo vedno mora imeti nekaj v rokah…tudi pri hranjenju…ne vem zakaj…kahlice pa ne prakticirava…
Menim da mi zaupa in ves srečen je ko opraviva…na sprehodu se mi je napenjal in sva pač v travico…
Cisto ste me navdušila s knjigo, sedaj jo imam…

Je že prebrana in gremo…Bit pogumni brez plenice, ker je mali res noče imet na sebi…Povijat se ne da, on že ve zakaj :) Želim vam lep dan kljub muhastemu vremenu – pa saj nismo odvisni od vremena, kajneda :)? Naj vam tele rožice in slikica zadovoljnega malčka polepšata ta dan :)


Biseri sreče