Poletje – idealen čas za BREZ PLENIC

poletje1

Prišlo je težko pričakovano poletje. Temperature so se povzpele visoko, kar seveda pomeni, da je prišel najbolj idealen čas v letu, ko se lahko odločite, da boste otroku omogočili lahkotnejše gibanje in spontano delovanje brez pleničk.

S tem boste pripomogli k večji sproščenosti otroka, saj se ob veliki vročini plenica, ki je dodatno napolnjena z urinom in blatom, še dodatno ogreje in lahko povzroča otroku pravo nelagodje.

Čas je idealen tudi zato, ker imamo v veliki večini v poletnem času načrtovane dopuste. Tako nam je dana velika možnost, da se lahko z otrokom v celoti povežemo in izkoristimo skupen čas, med drugim tudi za to, da opazujemo celostno delovanje svojega otroka.

Otroka čim več časa pustite golega in mu omogočite, da svojo potrebo opravlja spontano. Vzemimo si čas in opazujmo ga… Opazujmo njegov ritem izločanja in izraženo neverbalno komunikacijo.

Ker je otrok ali dojenček do sedaj bil navajen lulati v plenice malo po malo boste opazili, da lulajo na prosto na začetku tudi večkrat in v malih količinah.

Veliko otrok, odvisno tudi od starosti – otroci od prvega leta dalje še intenzivneje, oddaja že zelo jasne signale, kdaj bi želel opravljati potrebo. Potrebno jih je le prepoznati in reagirati s pravilnimi pristopi in prijemi.

Le –ti so natančneje zapisani v mojem priročniku Od rojstva brez plenic.

Ostali otroci začnejo signale v večji meri izražati sočasno med izvajanjem koncepta.

Torej, če želimo biti uspešni in doseči, da bo otrok popolnoma uravnal svoj ritem lulanja, oziroma pričel sam regulirati svoje lastno izločanje, mu moramo pri tem pomagati mi, odrasli.

To storimo na ta način, da mu večkrat enostavno ponudimo prostor za lulanje.

Biseri sreče

Torej, na prostem to izgleda tako, da ga mirno primemo v naročje v obliki lunice in čakamo, da se bo lulanje zgodilo. Čas naj ne bo daljši od treh minut.

Čim večkrat bomo to storili, več lulanj bomo ujeli in tako prišli do tega, da se bodo postopoma razmiki tudi podaljšali.

Ko se komunikacija med vami in vašim otrokom vzpostavi, bodo naslednji signali zelo opazni:

Signali izločanja:

  • specifičen jok
  • nemirnost otroka
  • globoki pogledi in specifična umirjenost
  • slačenje otroka
  • trganje plenice iz telesa
  • držanje za spolovila
  • nenadni kriki otroka
  • nočno prebujanje

Ko jih začnemo prepoznavati, moramo k otroku premišljeno pristopiti. Vsak otrok je osebnost zase, zato bomo sami najbolj presodili, kakšen umirjen način bo posamezniku ustrezal. V nižji otrokovi starosti kot boste pričeli, uspešnejši boste.

Otrok ob izvajanju koncepta potem naravno in instinktivno težiti k čistoči in vas s svojo neverbalno komunikacijo samodejno vodi, da z njim sodelujete.

Zatorej izkoristite naravno toplino sonca in se prepustite povezovanju z Vašimi malimi Biseri Sreče <3

 


 

 

Sem Ana Božič Biseri Sreče, avtorica Priročnik za starše, Od rojstva brez plenic. Mamica dveh otrok, ki sta živela življenje brez plenic. Si želiš, tudi ti odkriti to mogočnost?

Klik na slikico in postani tudi ti ena izmed tisočih mamic, ki so skupaj z mano potrdile to mogočnost.  Otroci Vam bodo hvaležni za to.  (Ne spreglej akcije: Do poletja BREZ POŠTNINE  🙂

obišči delavnice po Sloveniji – online delavnice – svetovanja

Klik – klik na slikico ——>

oglas knjigica

 

 


Biseri sreče