Posebna komunikacija z otrokom od rojstva na intuitivni ravni

namen

Slišati se, se začutiti in svojim občutkom slediti…

To je pot, ki nas lahko popelje v svet lastne izpopolnjenosti in izpopolnjenosti sveta, v katerem živimo. In še kako drži rek:

»Če želimo slišati otroka, moramo najprej slišati sebe.«

Pesnica, pisateljica umetnica in avtorica priročnika za starše Od rojstva brez plenic, Ana Božič, opisuje svojo posebno izkušnjo povezovanja s svojima dvema otrokoma. Temelji na neverbalni komunikaciji, na podlagi čutenja in notranjega razumevanja. V svojem priročniku je zapisala, da so plenice pri otrocih navada in da si z njimi v velikih primerih onemogočimo sposobnost pravilnega razumevanja in prepoznavanja otrokovega vedenja. Navada, ki jo je razvilo človeško življenje, zaradi lastnega udobja in hrepenenju po lastni lahkotnosti življenja.

»Otroka sem enostavno začutila in razumela. Tega, da plenice ni želel imeti mi vsekakor, ob rojstvu, ni znal povedati z besedami, a sem na intuitivni ravni zaznala, kaj mi je želel sporočiti. To, da pri nas doma plenic skorajda nismo uporabljali, se morda sliši neverjetno, toda, danes lahko povem, da je bilo to popolnoma resnično.«

Od rojstva brez plenic

Ko otroku naenkrat odstraniš plenico in začneš opazovati globlje, stran od zastavljenih okvirjev, se ti odpre svet neverjetne komunikacije. Nemogoče jo je prezreti in nemogoče je, ko jo začutiš, da ji ne bi sledil.«

Koncept brezpleničarstva ni povsem nič nova zadeva. Še kako sega v preteklost in to v čas, ko nobena plenica sploh na svetu ni obstajala. Takrat so se mame ravnale na podlagi svojih občutkov. Do otrok so bile povezane na intuitivni ravni in imele so občutek za spodbujanje otrokovega reguliranja naravnega izločanja, že takoj po rojstvu. Po domače rečeno, otroke so enostavno dajale lulat in znale razbrati njihovo signalno komunikacijo, ko je ta čas tudi prišel.

Tako so bili »suhi« večina že pred prvim letom starosti, z razliko od danes, ko nošenje plenic sega tudi do tretjega leta starosti.

V knjigi so opisani prijemi metode in pristopi, ki so nam še kako lahko v pomoč pri razmišljanju in delovanju pri odvajanju od plenic, v vsakem obdobju otrokove starosti. Razjasnjuje poglede iz popolnoma nove smeri otrokovega delovanja in navaja signale, ki jih moramo poznati pri otroku, če se želimo popolnoma ujeti z ritmom njegovega delovanja.

Biseri sreče

Potrošniška družba nas je močno odmaknila, daleč stran od čutenja in povezovanja. Velikokrat zaradi tempa življenja v katerega smo vpeti, ne znamo več slišati sebe, kaj šele, da bi lahko v celoti slišali svoje otroke.

Avtorica Ana Božič je mnenja, da je čas, da se vrnemo k naravi in njenemu naravnemu delovanju. Čas je, da začnemo čutiti skupaj z našimi otroki in jih razumeti v vsej popolnosti njihovega telesnega delovanja in to brez »povite ritke«.

Več o priročniku za starše Od rojstva brez plenic si lahko preberete na www.brezplenic.com ali ji sledite preko Facebook profila.

Članek je objavljen na portalu ZA STARŠE


Biseri sreče