Svet brez plenic

komunikacija

Dobrodošli v mojem svetu brez plenic.

Otroci so naše največje bogastvo… Za ta svet smo ustvarili čudovito umetnino, polna čutenja, hrepenenja in želje po uživanju življenja…

Za rojstvo našega malega Bitja in življenja, je mati narava dobro poskrbela. Poskrbela v smislu, da je prav vse kar nas obdaja namenjeno našemu preživetju, zaznavanju in delovanju.

Žal pa je naš trenutni svet krepko prestopil prag naravnega delovanja. Oddaljili smo se od čutenja in tako začeli ustvarjati »umetno«, ki ne izboljšuje kvalitete našega življenja, ampak povečuje le nivo našega udobja.

Plenice za enkratno uporabo je »umetno« ustvarilo človeško življenje. Zato, da nam je udobneje, zato, da je hitreje, zato da je čisteje…

Čas je za spoznanje in priznanje, da si mati narava tega ni v takšnem smislu zamislila.

Življenje brez plenic je naravno, življenje brez plenic je nekaj, kar ob rojstvu dobimo v dar, nekaj, kar lahko pri otroku razvijamo in ustvarjamo in tako oblikujemo umetniško celoto. Za dobro našega delovanja, zdravja, ter celotnega okolja našega življenja.

PODATKI

Z uporabo plenic za enkratno uporabo močno obremenjujemo okolje, saj njihova razgradnja poteka tudi do petsto let. Tovrstne plenice obstajajo okoli dva­jset let, kar pomeni, da se v vsem tem času ni razgradila niti ena.

Podatki društva Ekologi brez meja kažejo, da odpadne plenice predstavljajo 2–3 % vseh odpadkov iz gospodinjstev, v mešanih ostankih odpadkov pa tudi do 14 %.

En otrok vsako leto ustvari 874 kg odpadnih plenic, njihovo odstranjevanje predstavlja veliko obremenitev za okolje ter visoke stroške za občine. Starši za nakup plenic za enkratno uporabo v dveh letih in pol porabijo tudi do 1.400 EUR.

VPLIV NA ZDRAVJE

Snovi, ki jih vsebujejo plenice in robčki, so lahko tudi zelo škodljive. Povzročajo lahko plenične izpuščaje, rdečico in razna vnetja, če morebiti zaidejo v otrokova sečila. Zasledila sem, da nekateri po­datki tujih raziskovalcev dokazujejo stranske učinke nošenja plenic zaradi pregrevanja spolnih organov. Pri moških lahko škodljive snovi vplivajo na reproduktivne organe in plodnost, pri ženskah pa celo povzročajo raka na materničnem vratu. Negativni učinki so tudi na imunski sistem in ščitnico.

 

______________________________________________________________________________

Sem Ana Božič Biseri Sreče, avtorica Priročnik za starše, Od rojstva brez plenic. Mamica dveh otrok, ki sta živela življenje brez plenic. Si želiš, tudi ti odkriti to mogočnost?

Klik na slikico in postani tudi ti ena izmed tisočih mamic, ki so skupaj z mano potrdile to mogočnost.  Otroci Vam bodo hvaležni za to.  

obišči delavnice po Sloveniji – online delavnice – svetovanja

Klik – klik na slikico do priročnika za odvajanje od plenic, Trgovina BISERI SREČE—>