SVETOVANJE za otroka 3,5 let

ODVAJANJE OD PLENIC
Prejšnji teden me je mamica prosila za svetovanje.
S sinom starim 3,5 let sta se lotila odvajanja od plenic, vendar jima ni najbolje uspevalo. Še več kot to…
Mamica je bila že popolnoma obupana, saj je otrok kakal in lulal povsod kjer se mu je zahotelo.
Najlažje ji je bilo, da je bil povsem nagec, saj se je tako ognila nenehnemu preoblačenju. Lulal je tudi v travico in ostalo zelo veliko kar povsod.
“Kaj naj še naredim…? me je vprašala. “Mislim, da me že malo heca, ker on točno ve, pa noče in noče v kahljico.”
Šli sva od začetka, se pogovorili, da sem začutila kje je problem.
Otrok res ne sme lulati povsod v nedogled in kjer se mu zahoče, ker to potem postane njegova navada. Enaka je početju v plenicah, malo, pa po malo in kjerkoli.
Ni rešitev to, da vseskozi preoblačimo, brišemo, ampak se moramo osredotočiti na pristop, da bo tega vse manj.
Takoj je potrebno vzpostaviti bližino in otroka Nežno vsakič odnesti na “pravo” mesto za izločanje, na za to namenjen prostor.
Lahko je to vsakič, ali različno: školjka, kahljica ali trava. Pridete do njega ga vsakič slečete, Nežno objamete, odnesete, ste z njim…Otroku poveste lulala bova, potem pa to in to… ali Pridi, bova lulala… Otrok zazna rutino, varnost in začne zaupati.
Ga posedite na kahljico ali školjko ali pa dvignete nad travico. Če je to narejeno nežno, ljubeče, pogosto in z veliko mero zaupanja, vam bo otrok zaupal in sledil. Vsakič si bo upal spustiti več urina in tako se bodo razmiki med lulanji podaljšali. In če se upira, ne želi, upoštevajte njegov ne. Zaupanje se tako poglablja.
Svetovala sem tudi dodajanje glasov, ki so zapisani v priročniku za starše, Od rojstva brez plenic ter ogled delavnice in je tudi zelo pomagalo za celoten notranji premik mamice. https://www.brezplenic.si/izdelek/priocnik-od-rojstva-brez-plenic/
In rezultat? Fant od prvega svetovanja veselo nosi gatke in lula kontrolirano. Samo malo pomoči je potreboval, da ga je mamica usmerila, tista pika na i, ki je manjkala, a bi mamica kmalu obupala.
Ni dovolj za čisto suhost, da govorimo, čakamo, sprašujemo “Te lulat” ter konstantno brišemo lužice. Mamice, paziti moramo tudi na svojo energijo, pa četudi otroku date naztaj plenico za dan ali dva. Potrebno je Konkretno v akcijo in pristopiti ljubeče, brez velikih besed. Otrok ko občuti varnost in zaupanje bo lulal.
Kdor želi individualno svetovanje, ki je tudi najbolj učinkovito, pa dobrodošli. Na voljo je tudi še ena ONLINE delavnica 10.7. https://www.brezplenic.si/izdelek/video-delavnica/
Lahko me pokličete za termin 051 320 105, ali se prijavite tukaj: https://www.brezplenic.si/izdelek/svetovanje/
Srečno vsem!