Nežen Telesni stik

 

b72b013bbeec1ee9c087

Najpomembnejše pri izvajanju koncepta brezpleničarstva je poleg sledenja otrokovemu občutenju, najpomembnejši tudi telesni stik z otrokom.

Pomembno je, da ga negujemo in da le – tega ne pretrgamo med samim izvajanjem koncepta.

Res je, v svojem priročniku za starše Od rojstva brez plenic vidim, da sem temu področju namenila še premalo besed.

A se novega dodatnega poglavja z mamicami intenzivno učimo na delavnicah, ki jih izvajam po Sloveniji.

Po dosedanjih izkušnjah mamic in izvajane čiste prakse brezpleničarstva se je namreč izkazalo, da je poleg upoštevanja vseh pristopov, nekaterim mamicam, manjkalo še nekaj. Ugotovila sem, da še premalo pozornosti namenjamo samemu telesnemu stiku.

 

Biseri sreče

Ravno položaj lunice ki ga izvajamo predstavlja uspešnost, poleg položaja prav zaradi dotika, občutka varnosti in nežnega telesnega stika.

Pomembno je, da ga izvajamo najprej iz objema, ljubkovanja in potem nadaljujemo v nežen obrat.

Telesni stik je nujno potreben. Vsi ljudje ga potrebujemo. Dojenčki in otroci hrepenijo po njem, ga iskreno zahtevajo in ob vzpostavljeni tovrstni varnosti podzavestno sprostijo sfrinkte in z nami sodelujejo.

 

 

 

Zato svetujem, da začnete odvajanje postopno z uporabo položaja lunice. Naj raste z Vami in z vašo rutino in nato iz nežnega telesnega stika nadaljujete na kahljični sistem ali sistem uporabe školjke.

Najlažje je to bližino negovati iz zgodnje otrokove starosti, ko imajo otroci še največji čut za reguliranje svojega lastnega izločanja.

 

b72b013bbeec1ee9c087

Tudi pri uporabi kahljičnega sistema je potrebno, da uporabljate pravilne pristope.

Ne zahtevajte od otroka, da na njej za vsako ceno sedi. Oziroma lula na vaš ukaz: “Zdaj pa lulaj.” Otrok namreč ne ve, kaj od njega zahtevate, če nima konkretne izkušnje občutenja posledice lulanja. Obsedel bo le toliko, da bo ugodil Vaši zahtevi, vendar da se bo hkrati sprostil in opravil še izločanje, pa je težko verjetno.

 

Tudi je pomembno, da telesni stik pri uporabi kahljice v začetnih fazah ne pretrgate. To pomeni, da ste vedno zelo blizu otroka. Oziroma natančneje se prvič, drugič, tretjič…iz objema spustite z njim nanjo in se počasi oddaljujete po občutku, kakor mu bo v dani situaciji ustrezalo.

Ne delamo prevelikih animacij poleg otroka, ko opravlja potrebo. Saj si jo tudi mi odrasli vendar v teh trenutkih ne bi želeli imeti, kajne?

Raje poskusimo skupaj z njim vzpostaviti tišino in globoko sprostitev.

Čas intimnosti in umirjenosti,  ki je pomemben da ga vzpostavimo z otrokom in mi s samim seboj.

 


 

Sem Ana Božič, avtorica Priročnik za starše, Od rojstva brez plenic. Mamica dveh otrok, ki sta živela življenje brez plenic. Si želiš, tudi ti odkriti to mogočnost?

Klik na slikico in postani tudi ti ena izmed tisočih mamic, ki so skupaj z mano potrdile to mogočnost.  Otroci Vam bodo hvaležni za to.  (Ne spreglej akcije: Do poletja BREZ POŠTNINE  🙂

obišči delavnice po Sloveniji – online delavnice – svetovanja

Klik – klik na slikico ——>

oglas knjigica